onsdag 8 januari 2014

Vi äger Skolans framtid

Regeringen är splittrad i skolfrågan


Här är ett utdrag ur debattartikeln av Ibrahim Baylan och Magdalena Anderssoni Aftonbladet debatt idag: 

Idag börjar många barn skolan igen efter jullovet. Men fler och fler undrar nu vad det är för skola vi sänder våra barn till. Att svensk skola rasar snabbast i OECD sände en chockvåg genom Sverige. Det är en allvarlig situation. Därför vill vi Socialdemokrater möta den här krisen genom en nationell samling.

Men istället för samling har regeringen skapat kaos. Regeringspartierna började nästan direkt göra utspel mot varandra. När Sveriges lärarkårer kräver samling, är regeringen mer splittrad än någonsin.

Det interna bråket i regeringen om dessa frågor är nu tydligare än någonsin:

  1. Lärarnas situation. Den samlade forskningen visar att lärarnas möjlighet att nå fram till eleverna är avgörande för skolresultaten. 
  2. Vinsterna i skolan. Vinstjakten i skolan har gått för långt. De reformer som sjösattes av den borgerliga regeringen på 90-talet har visat sig ha stora brister. Bland många seriösa skolaktörer har oseriösa skolföretag slagit sig fram med minskad lärartäthet och stora skolkonkurser som följd.
  3. Skolans långsiktiga resurser. De reformer som den svenska skolan behöver – mindre klasser, stärkta lärare och tidiga insatser – kommer självklart inte vara gratis. Därför är vi socialdemokrater benhårt tydliga med att nya investeringar i skolan kommer att gå före nya skattesänkningar om vi får mandat att styra Sverige.

Det är om dessa frågor valet måste stå om. Vi respekterar att olika partier har olika åsikter i frågor. Men det vore förödande för svensk skola om regeringen fortsätter försöka lyfta upp små symbolfrågor som avgörande, med målet att dölja sin splittring i de stora frågorna. Det är ett svek mot lärare, föräldrar och elever som förtjänar att vi förtroendevalda nu tillsammans tar vårt ansvar för att bygga upp den svenska skolan igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar